Djersitja e tepert (hiperidroza) eshte nje problem shume i perhapur, por shume jane dyshues per te folur me mjekun dhe preferojne metodat shtepiake qe shpesh kane rezultate jo shume te kenaqshme. Kjo gje nuk eshte surprize duke qene se pjesa me e madhe e njerzve nuk dine ende te bejne ndryshimin midis antiperspiranteve (te keshilluar per hiperidrozen) dhe deodoranteve (qe nuk jane te nevojshem per te). Kur ben shume nxehte trupi kunderpergjigjet duke prodhuar me teper djerse e cila duke avulluar e freskon ate. Sipas dr. Giuseppe Micali te disa persona ky sistem funksionon me teper se nevojitet dhe djersa eshte e tepruar. Hiperidroza shkaktohet nga nje mbiprodhim nga ana e gjendrave te djerses ekrine, qe stimulohen nga fibrat kolinergjike te sistemit nervor autonom. Gjendrat e djerses ekrine jane ndryshe nga ato apokrine te cilat aktivizohen nen stimulimin e hormoneve seksuale dhe nuk kane asnje rol ne kontrollimin e temperatures se trupit.

si te shmangim djersitjen e tepruar

Pse shkaktohet hiperidroza?

Ka dy forma kryesore hiperidroze. Hiperidroza primare ose idiopatike shkaku i te ciles nuk njihet dhe hiperidroza sekondare qe eshte simptome e semundjeve te tjera si: hipertiroidizmi, menopauza, obeziteti apo disa semundje neurologjike. Hiperidroza primare eshte me e perhapur dhe karakterizohet nga djersitje intensive ne disa zona specifike (sqetullat, pellembet e duarve, shputat e kembeve, balli) ndersa hiperidroza sekondare eshte e shtrire ne zona me te medha.

djersitja e tepert

Si luftohet djeresitja e tepert?

Per hiperidrozen sekondare mjafton te luftohen semundjet qe e kane shkaktuar dhe zhduket vetvetiu. Ndersa per sa i perket hiperidrozes primare mjekimi eshte individual sipas problemit dhe preferenzave te pacientit. Zakonisht hapi i pare eshte perdorimi i antiperspiranteve me baze kriprat e aluminit ose alumin-zirkoni. Shume i ngaterrojne keto produkte me deodorantet. Deodorante jane produkte kozmetike qe kane qellim te evitojne formimin e aromave te keqija dhe nuk ndikojne aspak te prodhimi i djerses. Megjithate nese doni te luftoni ne te dy frontet ka produkte antiprespirante qe kane edhe efekt deodoranti.
Nje tjeter zgjidhje sidomos per ata qe djersine ne pellemben e duarve apo shputat e kembeve eshte jonoforeza qe synon te reduktoje sekretimin e gjendrave ekrine duke shfrytezuar rrymen elektrike me intesitet te ulet. Zakonisht pas 10-15 seancash mund te kete rezultate te kenaqshme.
Nje tjeter mundesi eshte injektimi i toksines botulinum ne zonen e interesuar.
Disa perdorin edhe terapi farmakologjike me ansiolitike apo antikolinergjike, por eshte pak e perhapur.
Rastet qe nuk i pergjigjen ketyre terapive mund te provojne kirurgjine por duhet te bejne kujdes te zgjedhin mjeke eksperte per te reduktuar ne minimum rrezikun e efekteve te padeshirueshme dhe per te rritur mundesine e suksesit.