Frutat dhe perimet permbajne nje forme hekuri te ndryshme nga ajo e mishit te kafsheve. Hekuri perthithet me mire nga trupi kur konsumohet bashke me ushqimet qe permbajne vitamine C. Per te gjithe ato qe jane te predispozuar te vuajne nga anemia, konsumi i disa ushqimeve te caktuara pandalon shfaqjen e kesaj semundje  dhe te gjitha shenjave qe e shoqerojne.

Angjinarja

Angjinaret kane origjinen ne zonen e mesdheut. Ato gatuhen te ziera dhe te skuqura,gjithashtu perdoren edhe si shoqeruese per pica, makarona, mish etj. Per tu pergatitur per gatim, ato duhen qeruar sepse pjesa e ngrenshme e tyre eshte vetem pjesa e brendshme. Nese nje argjinare konsumohet e zier, ajo permban 3.9 mg hekur.

Spinaqi

Spinaqi gjendet gjate gjithe vitit. Ai mund te jete i konservuar, i fresket apo i paketuar. Ka disa tipe spinaqi, qe rriten ne vende te ndryshme, te gjithe jane te apsur me hekur. Ne 180 gr spinaq, sasia e keshilluar per nje porcion gjenden rreth 6.4 mg hekur.

Pjeshka

Pjeshket jane fruta te pasura me shume elemente ushqyes. Duke konsumuar 5 pjeshka te thata do ti shtoni 5.3 mg hekur dietes tuaj.
Rrush i thate
Rrushi i thate nje frut qe gjendet lehtesisht, eshte nje burim shume i mire i hekurit. Ai permban edhe sasi te medha fibrash ne formen e inulines e cila ben shume mire per zorren e trashe. Rrushi i thate gjithashtu eshte nje burim shume i mire i antioksidanteve, fitokimikateve dhe katekinave per dieten tuaj. Duke konsumuar 165 gr midis vakteve ju merrni 1.6 mg hekur

Lengu i kumbullave te thata (oshaf)

Lungu i kumbullave te thata jep 17 % te sasise se keshilluar ditore te hekurit. Nje gote me leng kumbullash te thata permban 3.0 mg hekur. Ai gjithashtu permban sasi te medha te Vitamine A, B-6 dhe C gjithashtu kalium por fatkeqsisht permban edhe shume sheqer.
Duke pasur parasysh sasine e sheqeri tek lengu i kumbullave te thata duket se eshte me mire qe midis vakteve te konsumojme kumbullat e thata. Nuk eshte e vertete. Kumbullat e thata ndihmojne trupin ne perthithjen e hekurit sidomos prej sasise se vitamines C qe permbajne, por japin me pak hekur, vetem 0.37 per porcion 160 gr.

Bathet

Ato mund te pergatiten ne shume menyra te ndryshme. Permbajne proteina, fibra dhe hekur. Soja, thierzat, fasulet, qiqrat permbajne 8.8 – 3.0 mg hekur. Provoji ato vetem, me makarona, ne sallat apo ne supe.