SISTEMI URINAR

Author: | Posted in Sistemi Urinar No comments

Gjate proçesit te shkembimit te lendeve neper qelizat tona formohen produkte te panevojshme per organizmin tone, madje te demshme dhe helmuese per te. Ato duhen nxjerre jashte. Shumica e tyre dalin me anen e urines. Urina e cila permban prodhimet e panevojshme organike, formohet ne veshkat te cilat punojne si nje rafineri e madhe, duke rafinuar tere gjakun dhe duke hequr prej tij tere lendet qe nuk nevojiten dhe qe do ta demtonin organizmin po te qendronin.

Ndertimi i veshkave

sistemi urinar

Veshkat kane formen e fasules,ato ndodhen anash shtylles kurrizore, ne pjesen lumbare te saj. Jane te rrethuara me dhjame qe ndihmon ne fiksimin e tyre. Veshkat kane funksionin e filtrimit te gjakut. Gjithashtu kane funksione hemostatike si rregullimin e elektroliteve dhe rregullimin e presionit te gjakut. Veshkat prodhojne hormone shume te rendesishme per organizmin si kalcitriolin, reninen dhe eritropoietinen.Ne pjesen e siperme te veshkave. tamam porsi nje kesule, jane vendosur gjendrat mbiveshkore, nje ne secilen ane. Ne anen e brendshme te veshkave eshte porta (hilusi) ku hyjne arteriet e veshkave dhe dalin ureteret dhe venat. Me ne brendesi te veshkes ka nje zgaver qe quhet kupa e veshkave (pieloni). Pikerisht ketu fillojne ureteret.

Po te presim se gjati veshken do shohim se perbehet nga dy shtresa:

  1. Shtresa e jashtme ose korja e cila ka ngjyre te kuqe te ndezur sepse eshte e pasur ne ene gjaku.
  2. Shtresa e brendshme me ngjyre gri. Ne te ndodhen piramidat. Çdo piramide ka nje numer te madh tubash te vegjel urinare te cilat hapen ne kupen e veshkave. Çdo veshke ka mbi nje milion tuba urinare.

Ureteret
Jane dy tuba me gjatesi 25-30 cm qe fillojne ne kupen e veshkave dhe perfundojne ne fshiken urinare.

Fshikeza urinare
Eshte nje qese qe sherben per grumbullimin e urines deri ne nxjeirjen jashte te saj.

Uretra
Eshte nje kanal i gjate rreth 15-16 cm tek burrat dhe rreth 3 cm tek grate. Tek burrat kalon ne mes te organit seksual mashkullor, penisit, qe sherben njekohesisht dhe per kalimin e spermes. Tek grate uretra eshte e veçante nga organet gjinore dhe ndodhet 2-3 cm nen klitorisin. Me anen e uretres urina derdhet ne mjedisin e jashtem.

Urina
Urina ka ngjyre te verdhe si te limonit, ka permbajtje acide dhe nje ere te lehte amoniaku. Ka nje shije te hidhur ne te kripur. Densiteti i saj mesatar eshte 1012-1020. Brenda 24 oreve njeriu i rritur eliminon 1000-1500 cc urine. Urina eshte e perbere prej ujit ne te cilin jane te tretura mbeturinat organike te veprimtarise se qelizave. Me kryesoret nga keto jane:
— Urea. Eshte produkt i zberthimit te proteinave. Brenda 24 ore-ve nxirren 25-30 gram ure.
— Acidi urik nxirret rreth 1 gr ne 24 ore.
— Kriprat amoniakale
— Squfuri
— Kloruret. Nxirren rreth 10-15 gr kripe gjelle ne 24 ore. Kjo sasi varet shume nga sasia e kripes qe marrim me ushqimet.
— Kriprat fosfatike. Ne sasi 2-4 gr ne 24 ore.
Ne urinen e nje organizmi normal nuk duhet te kete as albumine as glukoze.

Kujdesi per veshkat

Funksionimi normal i veshkave varet shume nga menyra e ushqyerjes sone.

  • Ushqimet e shumta me origjine shtazore qe permbajne sasi te madhe azoti si: mishi, vezet, peshku etj, e lodhin mjaft veshken. Lendet e azotuara te dala nga zberthimi i tyre si urea dhe acidi urik, mund te jene shkak i formimit te gureve.
  • Kripa e gjelles e perdorur ne sasi te medha, ashtu si dhe pijet alkoolike, jane shume te demshme per veshkat.
  • Edhe sasia e tepert e ujit i lodh veshkat.
  • Nje pasterti e mire e organeve te jashtme gjinore, parandalon kalimin e mikrobeve ne uretren dhe qe ketej ne rruget e siperme te ketij sistemt duke parandaluar keshtu infektimin e tyre.
  • Duhet luftuar kapslleku i cili ndihmon shpesh zhvillimin e in- feksioneve te sistemit urinar.
  • Ne rast semundjesh te veshkave duhet te zbatohet me rreptesi dieta e porositur prej mjekut

Add Your Comment

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.