SISTEMI URINAR

Gjate proçesit te shkembimit te lendeve neper qelizat tona formohen produkte te panevojshme per organizmin tone, madje te demshme dhe helmuese per te. Ato duhen nxjerre jashte. Shumica e tyre dalin me anen e urines. Urina e cila permban prodhimet e panevojshme organike, formohet ne veshkat te cilat punojne si nje rafineri e madhe, duke … Read more

Sistemi I Tretjes

Per funksionimin normal, organizmi i njeriut ka nevoje per disa lende dhe per energji, te cilat sigurohen me anen e ushqimeve. Me anen e tyre merren proteinat, yndyrnat, karbohidratet, uji, vitaminat dhe kriprat minerale. Por ushqimet qe hame duhet t’i nenshtrohen nje perpunimi te plote dhe te thelle deri sa te arrijne ne nje forme … Read more

Sistemi i Frymemarrjes

Frymemarrja eshte nje veti e pergjithshme e te gjitha qelizave te gjalla. Organizmi i njeriut nuk mund te jetoje ne qofte se nuk merr ne nje menyre te vazhdueshme nga mjedisi rrethues oksigjen dhe te nxjerre jashte dioksidin karbonit. Shkembimi i ketyre gazrave midis organizmit tone dhe mjedisit te jashtem behet nepermjet frymemarrjes. a) Organet … Read more

Sistemi I Qarkullimit Te Gjakut

Gjaku Gjaku tek njeriu paraqitet si nje leng i kuq me nje ngjyre te kuqe te ndezur kur eshte i pasur me oksigjen (gjaku arterial) dhe me ngjyre me te erret kur permban dioksidin e karbonit (gjaku venoz). Sasia e gjakut tek njeriu normal formon afro 1/13 e peshes se trupit. Eshte rreth 5 deri … Read more