Kosi Mund te Ndihmoje ne Parandalimin e Diabetit te Tipit 2

Nje studim i fundit pohon se kosi ka efekte modeste kunder semundjes se diabetit, por ekspertet gjithsesi thone qe nje diete e shendetshme eshte gjithmone perqasja me e mire.
Duke ngrene nje racion kos ne dite mund te ulet risku i semundjes se diabetitit tipi 2.

 

“Te dhenat e mbledhura tregojne se konsumimi i kosit mund te sjelle benefite ne reduktimin e riskut te diabetit” tha autori i studimit Dr. Frank Hu, profesor i ushqimit dhe epidemiologjise ne shkollen e Shendetit Publik te Harvardit, Boston. Nuk eshte nje efekt shume i madh po eshte nje reduktim i riskut prej 18%.
Hu gjithashtu tha: – Kosi nuk eshte magjik per kurimin apo parandalimin e diabetit, konsumatoret duhet ta kene te qarte, ata perseri duhet te bejne kujdes me dieten ushqimore. Akoma nuk ka nje zevendesues per dieten e shendetshme qe duhet te mbani dhe mbajtjen e trupit ne forme.
Ky studim u publikua online dhe u krye nga Instituti Kombetar i shendetit ne SHBA.
Ne diabetin e tipit 2 trupi nuk prodhon mjaftueshem insuline, ose qelizat e trupit krijojne rezistence ndaj insulines, prandaj niveli i sheqerit ne gjak rritet shume.
Per kete studim Hu dhe skuadra e tij moren rezultatet e tre studimeve me te medha qe ndiqnin historine mjekesore dhe stilin e jetes se punonjeve te shendetesise. Studimi follow-up i profesionisteve ne shendetesi kishte nen studim me shume se 51,000 meshkuj, studimi i infermiereve qe perfshinte rreth 121,000 femra infermiere dhe studimi i infermiereve II qe ndiqte rreth 117,000 infermiere femra.
Gjate studimit ishin rreth 15,000 raste me diabet te tipit 2. Kur u vezhgua konsumi i bulmeteve, nuk u pa asnje risk per diabetin. Megjithate kur u ndalohej kosi u kuptua se nje racion kos ne dite lidhej me 17 % me pak risk.
Studiuesit more parasysh moshen, indeksin e mases trupore dhe faktore te tjere te stilit te jeteses.
Hut tha se lloji i kosit te perdorur nuk bente dallim, apo sasia e yndyres qe ai mund te permbaje.
Mekanizmi i veprimit se si kosi mund te ndihmoje ne uljen e rrezikut akoma nuk njihet. Mendohet se bakteret e mira qe permban kosi ndryshojne mjedisin e zorreve per mire, duke reduktuar inflamacionin dhe duke permiresuar prodhimin e hormoneve qe kontrollojne urine.
Sipas Prof.Hu mesazhi qe duhet te percjellim eshte se ka nevoje akoma per studime me te thelluara por duket qe kosi ka nje vend te rendesishme ne nje diete te shendetshme.